Vechterweerd
Aan de oevers van de Overijsselse Vecht bij Dalfsen komt een nieuwe drinkwaterlocatie. Het water wordt via een bodempassage in de Vecht gewonnen en in een hypermoderne installatie gezuiverd. De gebouwen, met gras overdekt, zijn in de weilanden opgenomen. Watergangen en een moeras scheiden de locatie op passende wijze van de omgeving. Een in het water geprojecteerd uitkijkplateau biedt passanten een inkijk op de waterwinning.
De ontwikkeling van het gebouw en de inrichting van de omgeving is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen de opdrachtgever Vitens, de architecten en omwonenden. Het ontwerp van Vechterweerd is bekroond met een BREEAM certificering, waarmee het de duurzaamste drinkwaterproductielocatie van Nederland is.

 

Opdrachtgever: Vitens
Opdracht: Terreininrichting, drinkwatervoorziening
Omvang: 7ha
Ontwerp: 2011 – 2012
Realisatie: 2013 – 2015
I.s.m. Factor architecten, SmitsRinsma groenvoorziening en terreininrichting

Prijzen: Gouden Kikker Award 2015