Gebiedsontwikkeling Groene Rivier Well
Het hoogwater van 2021 in Well was aanleiding voor de gebiedsontwikkeling Groene Rivier Well. Wat begon als een technische maatregel voor waterveiligheid, groeide uit tot een samenhangende visie waarin landschap, cultuurhistorie en gemeenschap centraal staan. De opgave is benaderd vanuit de draagkracht van het gebied: de bodem, het water, de bestaande structuren en de mensen die er wonen en werken.
De Groene Rivier is een meestromende geul bij hoogwater in de Maas. Ze volgt het oorspronkelijke DNA van het landschap, waarin een oude geul de inrichting van het gebied heeft bepaald. Bestaande dijken en het grondlichaam van de provinciale weg worden aangepast. De dorpen worden beschermd met compacte dijken, terwijl de N270 wordt opgetild tot een brug. Zo ontstaat ruimte om de Maas opnieuw mee te laten stromen door het landschap. Daarbij ontstaan nieuwe overgangen tussen nat en droog, hoog en laag. De toestroom van kwel biedt ruimte voor natuurontwikkeling die aansluit bij het karakter van het Maasterassenlandschap. Er ontstaat een gradiënt van open water, moeras, natte hooilanden en hogere gronden met Maasheggen en akkerlanden.
Door de aanleg van de Groene Rivier komt het kasteel Well weer buitendijks te liggen, zoals het oorspronkelijk als waterburcht functioneerde. De oude kasteeltuinen worden opnieuw zichtbaar en vormen een schakel met het omliggende landschap. Tegelijkertijd verandert het gebruik van het land. Boeren worden medebeheerders van het landschap. Zij passen regeneratieve landbouw toe, gericht op een gezonde bodem, goed waterbeheer en toekomstbestendig gebruik.
Het plan is tot stand gekomen in samenspraak met bewoners, lokale initiatiefnemers en de projectgroep. Vanuit het dorp is sterk ingezet op betere verbindingen tussen Oud Well, Elsteren, Nieuw Well en het landschap eromheen. Nieuwe routes en structuren maken deze relaties voelbaar.
De Groene Rivier Well laat zien hoe opgaven rond veiligheid, natuur, erfgoed en wonen sterker worden als ze in samenhang worden benaderd. Niet als optelsom, maar als een volgende stap in de ontwikkeling van het landschap.
Locatie: Well
opdrachtgever: Waterschap Limburg, Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat, Provincie Limburg, Gemeente Nieuw Bergen
i.s.m. Martijn Al, Royal Haskoning DHV, Gijs Kurstjens ecologisch advies
opgaven: Ruimtelijk kwaliteitskader, inrichtingsplan, voorlopig ontwerp kasteel, projectbesluit
ontwerp: februari 2023 – maart 2025