BuurtSaam Dronten
Hoe ontwikkelen we een zorgzame buurt die floreert en waar mensen naar elkaar omkijken? Met die blik zijn we enthousiast aan de slag gegaan in het kader van BuurtSaam, een onderzoek naar de toenemende zorgvraag vanuit Platform31 en CRa. Het heeft geleid tot een document vol inspiratie voor de toekomst van Dronten-centrum. Door vanuit het toekomstige klimaat, een gezonde leefomgeving en onderlinge verbinding te kijken naar deze woonopgaven ligt er een compleet verhaal. Het verhaal resulteert in een voorstel voor Park Nieuwzicht: een robuuste parkstructuur met in het hart zorgcentrum de Regenboog. Benieuwd naar meer? Lees het onderzoek hier.
Boerenleven met water
In Well wordt met een ‘Groene Rivier’ ruimte gemaakt voor de Maas bij hoge waterafvoer. De gronden in deze rivier zullen grotendeels worden beheerd door de gemeente, waarbij voor grote delen agrarisch gebruik wordt beoogd. Drie erven op de hogere delen in de rivier, het laagterras van de Maas, zullen worden heringericht met het oog op het nieuwe gebruik. Het gebruik is een natuurvriendelijke vorm van landbouw. Er is ruimte voor veeteelt in de vorm van koeien en schapen met een akkerbouwer op de hogere gronden. Bij de herinrichting houden we rekening met af en toe hoog water, versterken we de biodiversiteit in het gebied en sluiten we aan bij de oorspronkelijke kenmerken van de ondergrond.
Gelders feestje!
Mooi Mosterdhof heeft de Gelderse Prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit wonen & woonomgeving gewonnen! Een prachtige waardering voor dit bijzondere project waar wij de afgelopen jaren aan hebben gewerkt.
Met lovende woorden van de jury: ‘De jarenzeventig-wijk Mooi Mosterdhof in Westervoort heeft een indrukwekkende metamorfose ondergaan. Dankzij een unieke samenwerking tussen bewoners, gemeente en andere partners, geïnspireerd door het bekroonde ‘Kookboek Mooi Mosterdhof 2050’, is de wijk vernieuwd met behoud van haar oorspronkelijke structuur. Er is nu meer ruimte voor ontmoeting, evenementen en een sterke verbinding met de natuur achter de dijk, een bewijs van de kracht van participatie (meedoen) en gezamenlijke visie (standpunten). De jury is unaniem over het oordeel dat dit in vele opzichten een zeer geslaagd project is, zowel wat het proces als het resultaat betreft: ‘De wijk is veel beter ontsloten en in ere hersteld.”
Opgaven verbinden langs de Waal
Voor de Zuidelijke Waaldijk hebben we vier werkplaatsen begeleid. In de werkplaatsen is met verschillende organisaties gekeken welke opgaven op dit traject samenvallen. Het gaat om de combinatie van de dijkversterking met opgaven als drinkwater, rivierbeheer, rivierverruiming, woningbouwlocaties, ecologische waterkwaliteit, zoetwaterbeschikbaarheid en natuur. Door slimme combinaties kunnen we de totale kosten beperken, de duurzaamheid vergroten en toekomstgericht werken. De bedoeling is om geen kansen te missen en om, voorafgaand aan de start, de scope van de HWBP-projecten stabiel te krijgen. We hebben het systeem in beeld gebracht en na de eerste analyses vier gebieden uitgelicht. Rond het dijktraject Weurt-Deest, bij Winssen, rond Druten en bij Fort Sint Andries komen uiteenlopende ontwikkelingen samen. Voor deze gebieden is bekeken of er synergie mogelijk is, of hier urgentie voor is en of het slim en doelmatig is om samen te werken en de opgaven te verbinden.