Een stadspark op poten | De Vijverhof NEXT

In Capelle aan den IJssel werken wij, in opdracht van woonzorgcentrum HSB de Vijverhof en samen met Oostwest en SmitsRinsma, aan de uitbreiding van het bestaande woon- en zorgcomplex met twee nieuwe woontorens. De buitenruimte krijgt een centrale rol: de huidige parkeerplaats wordt overkapt, op de kap komt een park. Het park is ontworpen met oog voor de oudere doelgroep, maar is voor iedereen.

Het park bestaat uit een plein en drie thematuinen: een rusttuin, een belevingstuin en een tuin voor jeu de boules. Een groen talud met een tribune verbindt het park met het lagergelegen podium en terras bij de bestaande brasserie. Het dakpark versterkt de toekomstvisie van De Vijverhof en bied een zorgzame groene omgeving die uitnodigt tot ontmoeting, beweging en welzijn.


Het Groen van Arnhem Oost 

Arnhem groeit, dat vraagt ook aandacht voor een gezonde, aantrekkelijke leefomgeving. Waar Arnhem West bekend staat om zijn robuuste groenstructuur, is het groen van Arnhem Oost– waar juist veel gebouwd gaat worden – niet in beeld. In opdracht van NOVEX ANF verkennen wij de Groene Wig van Arnhem Oost. We brengen kansen en knelpunten in beeld om te komen tot een lonkend perspectief. Samen met betrokken experts duiken we het gebied in: waar liggen de opgaven, welke kwaliteiten verdienen versterking, en wat vraagt extra aandacht? De eerste sessie leverde al waardevolle inzichten op die richting geven aan de vervolgstappen.


Bodem, water en gemeenschap als fundament | gebiedsontwikkeling Well 

Het hoogwater van 2021 in het dorp Well leidde tot de gebiedsontwikkeling Groene Rivier Well. Wat begon als een technische opgave gericht op een dijkversterking groeide uit tot een breed gedragen en samenhangend plan waarin systeemmaatregelen, dijkontwikkeling, cultuurhistorische waarden en het bouwen aan de gemeenschap op elkaar zijn afgestemd. Het plan bestaat uit meerdere ingrepen als: een – bij hoogwater – met de Maas meestromende geul (de Groene Rivier), het met dijken beschermen van de buitendijks gelegen dorpen, de omvorming van landbouw tot een regeneratief en toekomstbestendig systeem, en het herstel van het rijksmonumentale kasteelensemble als kloppend hart van het gebied. Deze gebiedsontwikkeling laat zien hoe urgente opgaven elkaar kunnen versterken.


Boerenleven met water

In Well wordt met een ‘Groene Rivier’ ruimte gemaakt voor de Maas bij hoge waterafvoer. De gronden in deze rivier zullen grotendeels worden beheerd door de gemeente, waarbij voor grote delen agrarisch gebruik wordt beoogd. Drie erven op de hogere delen in de rivier, het laagterras van de Maas, zullen worden heringericht met het oog op het nieuwe gebruik. Het gebruik is een natuurvriendelijke vorm van landbouw. Er is ruimte voor veeteelt in de vorm van koeien en schapen met een akkerbouwer op de hogere gronden. Bij de herinrichting houden we rekening met af en toe hoog water, versterken we de biodiversiteit in het gebied en sluiten we aan bij de oorspronkelijke kenmerken van de ondergrond.


Stage bij veenenbos en bosch! 

Volg jij een opleiding in landschapsinrichting of landschapsarchitectuur en wil je praktijkervaring opdoen binnen een ontwerpteam? Dan hebben wij een stageplek voor jou!

Vanaf september is er ruimte voor een stagiair die wil meewerken aan uiteenlopende projecten in stad en land. Je wordt onderdeel van ons team en denkt actief mee over actuele opgaven. Je werkt mee aan schetsen en ontwerpen en krijgt de mogelijkheid om je leerdoelen te realiseren. Binnen de stage is er ruimte voor eigen initiatief en ontwikkeling.

Interesse? Stuur dan jouw portfolio, motivatie en CV op naar info@veenenbosenbosch.nl


Renovatie kunstwerk Beljon Arnhem

Het omgevingsontwerp door J.J. Beljon aan de Eusebiusbinnensingel, gelegen tussen het gebouw van het Openbaar Ministerie en het talud naar de John Frostbrug, wordt gerenoveerd! Het herkenbare betonkunstwerk, dat een toonbeeld is van het post ’65 tijdperk, wordt in ere hersteld. We zijn hard bezig met de volgende stap voor het herstel van het kunstwerk en het vergroenen van de Eusebiusbinnensingel.


BuurtSaam Dronten 

Hoe ontwikkelen we een zorgzame buurt die floreert en waar mensen naar elkaar omkijken? Met die blik zijn we enthousiast aan de slag gegaan in het kader van BuurtSaam, een onderzoek naar de toenemende zorgvraag vanuit Platform31 en CRa. Het heeft geleid tot een document vol inspiratie voor de toekomst van Dronten-centrum. Door vanuit het toekomstige klimaat, een gezonde leefomgeving en onderlinge verbinding te kijken naar deze woonopgaven ligt er een compleet verhaal. Het verhaal resulteert in een voorstel voor Park Nieuwzicht: een robuuste parkstructuur met in het hart zorgcentrum de Regenboog. Benieuwd naar meer? Lees het onderzoek hier.


Klimaatadaptieve infra in Utrecht

De Provincie Utrecht werkt aan een agenda en uitvoeringsstrategie voor klimaatadaptieve infrastructuur. Het is een belangrijke stap richting een toekomstbestendig en veerkrachtig netwerk van o.a. wegen en bruggen. Samen met diep begeleiden we een serie werkateliers, waarin we met onder andere medewerkers van de provincie Utrecht, Utrechtse gemeenten, assetbeheerders en Rijkswaterstaat scherp in beeld brengen wat de opgaven zijn rond klimaat en infrastructuur zijn. In de ateliers komen thema’s als hitte, wateroverlast en bodemdaling uitgebreid aan bod. Waar liggen rond deze thema’s de kansen en hoe zetten we die kansen om in concrete actie? Om antwoord op deze vragen te krijgen gingen we in gesprek met.


Herleving erfgoed

De uitvoering van de inundatiewerken bij Fort Vuren is van start! Gebouwd op de historische funderingen, zijn de contouren van het voormalige stoomgemaal goed zichtbaar. Het terrein is onderdeel van een reeks locaties van de Hollandse Waterlinie binnen de dijkversterking Gorinchem-Waardenburg en krijgt een eigentijdse invulling. Hierin komen cultuurhistorie, recreatie en waterveiligheid op een doordachte manier samen. Nieuwsgierig geworden? Lees het artikel hier.


Opgaven verbinden langs de Waal

Voor de Zuidelijke Waaldijk hebben we vier werkplaatsen begeleid. In de werkplaatsen is met verschillende organisaties gekeken welke opgaven op dit traject samenvallen. Het gaat om de combinatie van de dijkversterking met opgaven als drinkwater, rivierbeheer, rivierverruiming, woningbouwlocaties, ecologische waterkwaliteit, zoetwaterbeschikbaarheid en natuur. Door slimme combinaties kunnen we de totale kosten beperken, de duurzaamheid vergroten en toekomstgericht werken. De bedoeling is om geen kansen te missen en om, voorafgaand aan de start, de scope van de HWBP-projecten stabiel te krijgen. We hebben het systeem in beeld gebracht en na de eerste analyses vier gebieden uitgelicht. Rond het dijktraject Weurt-Deest, bij Winssen, rond Druten en bij Fort Sint Andries komen uiteenlopende ontwikkelingen samen. Voor deze gebieden is bekeken of er synergie mogelijk is, of hier urgentie voor is en of het slim en doelmatig is om samen te werken en de opgaven te verbinden.