Blauwe Golven

Het iconische kunstwerk Blauwe Golven wordt in ere hersteld, de omgeving groener, met een promenade die de binnenstad met ArtEZ en Museum Arnhem verbindt. Dat laat het nieuwe schetsontwerp voor deze markante plek in Arnhem zien. Het kunstwerk verschiet daarbij van kleur en wordt blauwer dan ooit.

Er wordt alleen óp het kunstwerk geparkeerd, niet meer er naast. Door de baanbreedtes van de golven aan te passen op die van een regulier parkeervak wordt de parkeerfunctie verduidelijkt. De blauwe banen worden daarbij verbreed, de witte versmald. De grote fontein werkt straks, voorzien van nieuwe, zuinigere pompen, als vanouds.
De omgeving wordt opgeschoond en vergroend. De Oude Kraan verandert in een riante wandelzone. Overbodige wegdelen worden toegevoegd aan een brede groenstrook met ruimte voor waterberging. Het Roermondsplein vormt de afsluiting van de Arnhemse binnensingel. De singel-taal met veel bomen en deels verhoogde, gebogen plantvakken wordt doorgezet en eindigt in een nieuw balkon aan de rivier.
De zuidwest hoek van het plangebied vormt een schakel tussen kunstwerk Blauwe Golven, de Rijnkade en het toekomstige museumpark. De nu besloten en ommuurde terp wordt omgezet in een ruim flauw hellend grastalud. Een nieuwe folly vormt hier een speels accent als tegenbeweging van de zware fly-over en biedt uitzicht op zowel de Rijn als op Blauwe Golven.

Het ontwerp is de eerste maanden van dit jaar gemaakt met input van betrokkenen en heeft de instemming van kunstenaar Struycken.

 

Locatie: Arnhem

Opdrachtgever: Gemeente Arnhem
Opgave: Schetsontwerp

Ontwerp: 2020
i.s.m. P. Struycken

ligatuur balk diverse pagina's 2