Veluwetransferium ‘t Leesten

Een groot natuurgebied zonder barrières voor mens en dier is één van de doelen voor de Veluwe. Om het gemotoriseerd verkeer te verminderen vangt men het autoverkeer aan de randen van het gebied op. Vanaf de transferia aan de rand kunnen bezoekers voet of met de fiets de natuur in te trekken. De transferia vormen een aangename start van een dagje Veluwe.

Het transferium bij Apeldoorn, nabij de A1, ligt strategisch ten opzichte van andere attracties op de Veluwe. De locatie biedt een gevarieerde omgeving en is vooral aantrekkelijk vanwege een langgerekte slenk. Doordat deze opvallende laagte een groot open heideveld kruist is ze goed zichtbaar. Daarnaast biedt de bosrijke omgeving op loopafstand grafheuvels, grindkuilen en bovenlopen van beken. In het inrichtingsplan zijn deze landschappelijke verschillen verder aangezet.

Rond het transferium is een netwerk van routes uitgezet. De routes bieden voor elk wat wils, kort en lang en door het bos of over de heide. Ze voeren de bezoeker bovendien langs de verschillende bezienswaardigheden. Om het verhaal ervan toe te lichten en over te brengen op de wandelaars zijn stalen objecten ontworpen die deze plekken markeren.

In dit geaccidenteerde terrein ligt een transferium met een forse parkeerplaats en een bezoekerscentrum met kantoor, horecagelegenheid, educatieve voorziening, fietsenverhuur en een uitgebreid buitenprogramma. Het gebouw met een riant buitenterras ligt prachtig op rand van de helling en maakt de verbinding met de nieuw gerealiseerde heide.

 

Locatie: Apeldoorn

Opdrachtgever: Staatsbosbeheer
Opgave: ontwerp en uitvoeringsbegeleiding
Ontwerp: 2010 – 2018

Realisatie: 2013 – 2019

I.s.m. Olaf Gipser Architects, SmitsRinsma

ligatuur balk diverse pagina's 2