Papendal, Arnhem

Het op de Veluwe gelegen Nationale Sportcentrum Papendal heeft een nieuwe opzet. Directe aanleiding voor het maken van het masterplan was de veroudering van verschillende accommodaties en de komst van het Olympic Training Center. Inmiddels is ook een trainingscomplex van Vitesse opgenomen.

Het complex ligt te midden van de natuur. In de zuidrand worden een aantal gebouwen afgebroken en wordt het areaal bos uitgebreid. Hiermee ontstaat ruimte voor een ecologische verbinding van de Veluwe naar de Rijn. Alle nieuwbouw van sporthallen, opleidingscentrum, onderzoeksinstituut en hotel wordt nabij de entree rond een ‘sportstrip’ geclusterd. De verschillende parkeervelden zijn langs deze wandel- en sportroute geprojecteerd. De velden zijn met bomen ingeplant, de parkeerplaatsen in grasbeton uitgevoerd waardoor het water in de bodem infiltreert. De strip is uitgevoerd met gekleurd asfalt en afstandsmarkeringen.

Middenin het vernieuwde centrum, langs de strip, ligt een door bomen omzoomde en grazige ruimte. Met de aanleg van een pitch en puttbaan pal te zuiden van dit veld zijn lange zichten over de Veluwezoom ontstaan.

 

Locatie: Arnhem

Opdrachtgever: NOC*NSF

Opgave: masterplan en terreinontwerpen

Ontwerp: 1996 – heden
Realisatie: 2005 – heden

I.s.m. Alies Rommerts, stedenbouwkundige, HOOPER architects, Smitsrinsma

ligatuur balk diverse pagina's 2